Gezondheid of de wil van God?

politiek, varia Reactie toevoegen

In de redenering van Rouvoet is ziekte de wil van God. Met de wil van God is het lastig manoeuvreren. Je mag de wil van God wel een beetje bijsturen door medicijnen toe te dienen, je mag hem corrigeren door uit voorzorg de borsten van jonge vrouwen af te zetten, zoveel is er kennelijk wel mis met de wil van God, maar je mag zijn wil niet al bij voorbaat afkeuren, de goede bedoelingen ervan in twijfel trekken; je mag hem niet de kans ontnemen zijn wil aan ons te openbaren.

In de redenering van Rouvoet is God een heilige abstractie, zijn wil onkenbaar voor de mensen, maar zodra die wil de dampkring passeert en de aardse bodem bereikt, is het uit met de pret en valt hij gewoon onder de menselijke jurisdictie. Vooraf mag God willen wat hij wil, achteraf gaan we toetsen of het allemaal wel door de beugel kon – net als bij de vrijheid van meningsuiting.

Bij ziekte heeft God volgens Rouvoet de grens van het betamelijke bereikt, vanaf ziekte gaat Ie net een stap te ver, en mag er medisch worden ingegrepen.

De redenering van Rouvoet haakt aan de wijdverbreide angst voor een brave new world waarin iedereen gezond moet zijn en ziekte een nieuwe betekenis krijgt: eigen schuld, eigen verantwoordelijkheid; iets waartegen je je in de toekomst niet langer meer zult kunnen verzekeren. Daarbij hebben de nazi’s het imago van selectieartsen ook geen goed gedaan.

Samen maken de redenering van Rouvoet en de angst voor een eenvormige, ziekteloze toekomst een merkwaardige, omgekeerde ethiek, waarin het goed is om zieke cellen in vrouwen terug te stoppen en slecht om zieke cellen weg te gooien.

Hierbij moet ook nog eens worden aangetekend dat Rouvoet er sowieso niet mee kan leven dat er pre-embryo’s in de prullenbak verdwijnen, en veel anderen waarschijnlijk ook niet, en we er deze week juist scherp aan zijn herinnerd dat dit al behoorlijk vaak gebeurt.

Er is veel leven, dat is het. Als ze de kanker in hun eigen gewetensbezwaarde baarmoeders stoppen en anderen de gezonde cellen laten, hoeft minder leven te worden weggegooid.
(Peter Middendorp in De Pers)

Reageren op het artikel


Thema 'Met of zonder God' is gemaakt door freelance php ontwikkelaars. Ook een php programmeur inhuren.
RSS feed RSS reacties feed Log in